Saturday, 27 February 2016

Dia, 'Dia', dan dia

salam blog, dah berhabuk-habuk dah blog aku ni. so sorry blog, aku buzy semacam je sekarang ni, waktu ni pun, program harini habeh awal, so aku terus datang mood nak update blog aku ni. Mybe entry kali ni title dia sama je dengan entry sebelum ni. Alkisahnya, tadi masa aku join kuliyyah aku punya Hi-Tea ada sorang akak ni tanya somthing yang mengingatkan aku dengan 'Dia'. Sebelum ni, Dia kurniakan aku 'Dia' untuk 3tahun 6 hari. hahaha. But sokay, even Dia pinjamkan aku dalam masa sekejap tp aku yakin yang Dia tak kan pernah jadikan sesuatu tanpa sebab, even sekecil-kecil benda yang berlaku akan ada sekecil-kecil sebab. Jadi, dengan kehadiran 'Dia' selama ni, bagi aku satu pengalaman yang takkan mampu untuk aku lupakan, maybe dengan pengalaman ni, aku boleh jadikan ikhtibar untuk dia yang mungkin berada di tempat aku. Sokay, dan aku yakin yang Allah akan kurniakan dia untuk aku dan masa itu, aku berharap yang akan masih lagi tidak lupakan 'dia' yang pernah hadir wlaupun sekejap, untuk waktu sedihku, waktu gembiraku, waktu penatku, waktu berceritaku, untuk setiap waktu yang pernah terjadi. Ya Allah, terima kasih, walaupun aku derita pada saat ini, tapi aku brsyukur. sebabnya? aku pernah rasa erti kegembiraan sebuah perkenalan. :)) wahai Dia, terima kasih dan juga 'Dia', terima kasih. untuk dia, aku doakan kamu mampu menggantikan 'Dia' dan berharap kamu lebih dari 'Dia'. :'(

Wednesday, 4 November 2015

emmm...emm...emmmm

Salam, got inspired from the conversation with the algerian that selling Shawarma at my hostel, I'm starting to write my story in English. Maybe there are a lot people that do not know, blog is one of the way that you can practise your writing from a beginner to the successful one. Maybe one day *big dream* That is not my point for today, today i would like to share my story about..emm..until now I do not know what is the suitable title for this entry. Yesterday, my beloved 'mek yah' sent to me a message that she need something to wake her up means she was down at that time, yes! of course, me, as her friend give a little advise not much just only about two point in little short private whatsapp then, today! only a few hour, I got what I give! emm, Allah give me chance to feel what she felt by putting me in a difference situation but in a same point!It is about 'Ikhlas'. When you are sincere in you study, you will never ever feel neglect or loss and maybe sometime down. I'm a normal slave for Him, I also feel what the others feel, we are same! so, today, I get it! I know that what you say to others, He will challenge you in different situation but with a same  from what you say and also I know that when you are ikhlas in your effort even a little effort that maybe there is no one will realise it, but Allah appreciate it! so, in seeking knowlegde there is no word for 'give up' just move forward you will get what you have seaching for. If it is not today but maybe tomorrow. The important is try, try and try. In your effort there is reward from Allah everytime, but remember to put Ikhlas at the first of your step.. Dear, I am writing this for myself too as I am just like you. :)

Saturday, 29 August 2015

No one knows

Today, I'm starting to write something that maybe will give some benefit to others, not only me. okey! assalamualaikum blog, maybe my story just same story to others but to me, it's has the meaning that maybe different to other (my own prediction). A few days later, about 4 to 5 days later, i was sicked! emm, maybe to others, it just sick. nope! to me, its different. From that day, I'm asking for Allah to solve my problem, I'm begging! I'm cying ! I did it! but it even more and more. non-stop! and i'm just think that it will never end. oo Allah, I need you , really need you and I realise that no one knows what I felt than Him. Yes! I fell in love to my Creator now and ever. never come to it end. On that time, no one know how craving I'm, no one either can be with me for all the time, no one can help me. and I... really need someone to be with me, help me to disappear the sickness from me. When it came to it's end , no one knows how grateful I'm, asking and asking non-stop.. ya Allah, when He granted me to be like others, I'm just thinking that , how Amazing He is. Alhamdulillah! Today, I'm breathing with FOC air, I'm breathing, smilling, laughing just like other just because of Him. yup! no one knows how the others feel except Him. Just Yourself and Him Know it. :)



#english,TheBrokenOne
#ThanksAllah
#keepSmlieDear
:)

Sunday, 5 July 2015

sebab yang menjadi penyebab :))

salam belog, okey! maybe malam ini, ima takde mood nak mengarang in english. so, jom! martabatkan bahasa ibunda. Mulanya.. aku dah lama tak menaip-menaip ni. so! malam ni excited plak nak updated blog! tentang ramadhan :) mula satu ramdhan, acciikkk!!! dumm!! okey fine! pelanggaran yang tidak menghasilkn momentum yang terlampau kuat, tapi,, terbang gak la tudung budak sekolah yang acik langgar. Adush!! mulanya aku rase aku yang menggeletar, rupenya bila perhatikan tangan budak2 sekolah tu, okey! depo lagi2 mengeletar.. ya Allah, sooo soo soorry dek. ya Allah, pity of them! really damn much! :'( tapi, tu bukan point cite entry kali ni, kali ni aku nak share ceghita pasai ramadhan. sume ni nikmat Allah. yup! Tahun ni terpilih lagi. okey! Great thanks to Allah. Alhamdulillahhhhh.. :) tahun ni, cara sambut Ramadhan lebih dari biasa. mungkin jugak luar biasa. kebiasaan, sambut Ramadhan dengan beramal kat rumah then malam pi jalan k masjid. Tapi, tahun ni ada laen dia, dari pagi ke masjid. Mula cam pelik.. tapi banyak aku jumpa. Niat awal nya just nak teman bonda tercinta. okey umi! ima nak jd PA paling setia dengan umi..kikiki, tapi, PA kali ni dapat macam2, bermacam2.. seriuss! macam2.. pagi hari, dari satu masjid ke satu masjid pi kunjung. B.E.S.T. Alhamdulillah. Aku jumpa banyak ragam manusia, aku jumpa banyak ilmu baru, aku jumpa yang maksud syukur, aku jumpa yang firman Allah sangat betol dan benar tanpa salah walaupun sedikit bahawa manusia memang kurang bersyukur! nope! aku tak maksudkan manusia diluar, tapi aku maksudkan tangan yang sedang menaip. Allah berfirman dengan penuh kasihNya dalam surah al-Mukminum:78 (...قليلا ما تشكرون). Ya! manusia memang kurang bersyukur. Memang aku sangat bersyukur sebab? Aku sedar yang doa aku sedang didengari cumenya, ada doa yang masih belum sampai masanya untuk dikabulkan. so? aku nak buat apa? aku nak buat macam mane? jawapan nya senang.. SABAR! with a big smile :)) memang factnya, kalau ada ap2 yang berlaku, whateva la benda tu besar ke kecil, once aq down memang aku jenis tak suke perkataan sabar, at least, tukar perkataan sabar dengan rilek la, chill la sebabnya memang masa tu aku memang tengah bersabar..haha..even perkataan maksud yang sama, tapi dia betol2 change mood aku 360 darjah. seriusly! okey dah! untuk Ramadhan kali ni, aku rasa umi banyak berubah. aku rasa aku boleh habiskan masa yang ada dengan umi..so? untuk apa sume tu? tuk dapat Redha mereka. Redha umi dan Redha abah..untuk apa? sebab dengan redha mereka aku dapat redha Allah. so?? sedar tak betapa besarnya redha kedua insan bernama ibu dan bapa. *sob3 sebab?? matlamat hidup ni nak capai redha Allah dengan melalui jalan redha umi dan abah. so? hidup ni penuh dengan sebab.. sebab apa hidup ni ada banyak sebab? sebab manusia suka bertanya, suka mencari sebab untuk sesuatu kejadian ataupun perkara, same goes to me, aku insan yang bergelar hamba Allah mencari banyak sebab sesuatu kejadian tu berlaku. untuk apa aku mencari sebab? untuk mencari HIKMAH disebalik UJIAN.




Wednesday, 17 December 2014

I believe!

assalamualaikum, got inspired from apistakkesah.blog.spot , I am starting to post a new entry in English! of couse English not my field but I felt in love with it. To me, life it all what you think. Maybe in my way , I feel life was complicated with a huge problems and sometime an old problems came back to me. But I believe , I am a slave of Allah in this world . Yes! I also need to believe that I need to control a situation not the situation control me! (with a big smile) . At this time, I am recharge my energy,my strength, my 'mood' , and everything. I am lose! but all of this make me more,more and more closer to the Creator! ya Allah, I believe , You are near to me, close to me . I got the problem? emm, sometimes I need to know that my problems is  only a small problems when it compared to othes. Right? With this, I also believe Your plans are the best Plans for me . At this moment, I don't know what is the next plans for me, but now! I am waiting, waiting and still waiting the new things for me . I am not alone, I am waiting with the name of patient. Thank Allah, Allahmdulillah and Allhamdulillah. :)

#believe it
#sorry
#english?BrokenOne :)

Sunday, 16 November 2014

Terlekat di hati..

assalamualaikum blog, emmm, sebelum ni dah ad yang nk post, tp.. xsempat siap yang tu dah mai semangat baru  nk update  pasal 'tawe' means taaruf week kat uia PJ. Dua tahun lepas aku yang jd peserta 'tawe' tu tp tahun ni, aku yang jd komiti. yup! mula2 semangat nak submit form tuk apply jd komiti. ye la kawan duk bg semangat nk ambik pengalaman ap yang ad ngan 'tawe'. Honestly , detik ni, aku rindu memories2 yang ad dalam 'tawe' .. antara yang aku paling aku ingat, sepanjang 'tawe' kawan2 aku sume junior2..errr,mula2 tu of coz aku xdak mood nk join. ye la, aku pi pun dah memg tawakkal sape la kawan aku nanti..tp bila aku join meetg yang memang xtipu banyak n join sume aktiviti yang diaturkan, aku jumpe ramai kawan2 yang memang bole buat kawan. syok! adek2 sekalian, kakak kamu ni duk rindu korang yang teramat sgt! lagi2 ahli dalam biro aku.. ya ALLAH mmg la havoc2..macam adek badek! head biro aku plak umurnya 1 tahun lebih muda..sorang yang sgt sempoi tp bila dia mula bercakap mesti ada benda pelik dia nk cakap n  benda tu buat sume orang yang ada kt situ gelak sakan.. n yang aku paling rapat, farah! asst. head sbbnya aku ngan farah ni kne kawal satu mahallah Khadijah yang penghuni paling ramai.. mne tak nya, mahallah tu ad 9 level! hahaa..syok! banyak jenis perangai yang aku kne hadapi. Pegalaman berharga tuk aku sebelum aku tinggalkan cfs, and now! aku di Gombak. ya Allah, kt sni 10x ganda lagi ujian aku kne hadapi..and lepas je Allah bg ujian, 1 ujian! diulangi, 1 UJIAN, Allah mmg dh sediakan beribu NIKMAT! tu yang membuat kan aku yakin bila aku ditimpa masalah yang lebat macam air hujan, aku memang dah yakin yang Allah nk bg aku pelangi yang meleyap kan sume masalah td.. :))

(HEAD)

#SekepingNiJePunYangBtol2Jd

#MulaLaTunjkBelang^^ 

#CerTgkSorang2PunyeKerenah :))

#LayannnJeLa :)










Sunday, 27 July 2014

semanis conflakes madu~

assalamualaikum..ttbe je tajuk conflakes..entah! xde idea la nk letak tajuk tuk entry kali ni.. actually nak cite pasal hari raye!! tp tajuk cam common sangat 'hari raya' so, letak je conflakes sbb i'm eating my conflakes even alone..still happy ok! hahaa..(abehbhasaenglishrosak) dah la! cite tuk raya kali ni..emm,nothing interesting! as usual.. bila bukak fb tgk gmbr raye kawan2,terdetik, best nya depa ni..astagfirullah.. xbaik2..alhmdulilh..bole rasa laggi nikmat syawal tahun ni pun dh bersyukur sangat dh.. just hati terdetik lagi,,apa yang Allah bg adalah terbaik tuk hidup ni, klu sekrg ase sedih or whateva tp ingt! Allah maha adil, Allah xkan bg hamba Dya sedih..selain Allah taw ada yang mngembirakan bakal datang. bape ari lepas kitrg satu family pi KL nk pi jemput akak kami yang sulong bersalin,, susah senng kitrg ikhtiar bersama2 je, kdg2 Allah hadirkan insan sekeliling untuk menyenangkan kami, Allahmdulilh :) cite dy bermula bila subuh, umi dpt call..ecece..dh macm tulis novel la..hahaha..bila akak kami kol, apa ag, trus bertolak dari Kelantan k KL, of coz happy bukan main lagi..bila dh sampai tu, kedatangan kami menyedihkan..acece..ayat~ tp memang btol pun bila dh terover excited, terlupa plak yang bukan waktu melawat kitrg dtg, abeh cara nk cuba lolos kan diri dari guard2 tu,,kikiki..tp apakan daya, bukan org berpangkat,berharta,berjawatan besar, rayuan ditolak! then dah empat hari kat KL tu akak kami dibenarkan keluar, ok fine! actually ktrg xready ag tuk persiapan nk sambut baby kat umah..on the way balik kelantan, jalan jammed! ya Allah!! mmg la kan, kat atas kereta tu selama 15 jam 23 minit.. fuhhhh!!! yang dri 8 jam ttbe sampai 15 jam.. dah jauh terpesong dh..nk cite hari raya,,tp cite laen plak yang ditype nya..hahaha..pasai hari raya..bgn pg, iron2 bju, kemas2 brg untuk sambut depa ni balik smbyg raya then bila bailk,,riuhh satu rumah..haha..alhmdulilh,,,then ambik2 gambr then pi jalan2,, depo ni pi jalan cheq??updated blog,, hehe..xleh pi :'(

 (gambaq raye xmsuk ag )